wtorek, 22 kwietnia 2008

omlet śniadaniowy (IIf)

Przepyszny omlet, idealny na wiosenne śniadanko na słodko. Sycący na długo, zdrowy, pełen błonnika. Połączony z kremowym twarożkiem. To taka baza podstawowa, którą można zmieniać na mnóśtwo sposobów.składniki
na OMLET:
2 JAJKA
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki zarodków pszennych
1 łyżka mleka
2 łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżeczka oliwy

na SEREK:
1/2 serka homogenizowanego naturalnego TESCO
1/2 kostki białęgo chudego sera
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mleka
4 suszone morele
4 suszone śliwki

Na patelni rozgrzewam oliwę. Resztę składników mieszam w miseczce, wlewam na rozgrzaną oliwę i na bardzo małym ogniu trzymam pod przykryciem. Jak zacznie skwierczeć przerzucam łopatką na 2 stronę
W tym czasie w miseczce mieszam serki, cynamon, mleko i suszone owoce. Jak ktoś czuje wielką potrzebę można dodać słodzik do smaku.
Omlet na talerz, smaruję serkiem i smacznego :)
Tak na dobry początek dnia :)

0 Comments:

Related Posts with Thumbnails